Atelier de Kleine Vis                                                                                                
Zaterdag 14 november 2015, 14:00 uur
Bibliotheek Delfshaven
Rösener Manzstraat 80, Rotterdam
Opening van de Expositie

 

WELKOM!
Schilderijen en kindertekeningen

Op zaterdag 14 november 2015 presenteert het Atelier de Kleine Vis haar expositie WELKOM! in Bibliotheek Delfshaven. In deze expositie is er aandacht voor welkomsttekeningen, gemaakt door kinderen uit Delfshaven voor vluchtelingenkinderen.

 

Het nieuws wordt de laatste maanden gedomineerd door het drama van de vluchtelingen. Vooral het verhaal van vrouwen, mannen en kinderen die uit oorlogsgebieden vluchten, maken veel indruk. Sinds september 2015 werken de kinderen uit de buurt met het thema vluchtelingen. Ze maken tekeningen van wat ze cadeau zouden willen geven aan een vluchtelingenkind, een welkomstcadeau. Het gaat om de meest eenvoudige dingen die een vluchtelingkind leuk zou kunnen vinden, nodig zou kunnen hebben, om zich hier, in zijn of haar nieuw land, beter thuis te voelen. Een welkomstcadeau als een positief signaal voor iemand die op zoek is naar een plek om haar of zijn nieuwe leven te gaan inrichten.

 

Vluchtelingenkinderen woonachtig in het Asielzoekerscentrum (AZC) Katwijk hebben met eigen tekeningen gereageerd op de werkjes van de kinderen uit Delfshaven. Een deel van deze kinderen zal tijdens de opening aanwezig zijn.

 

Onderdeel van de expositie zijn 12 illustraties gemaakt in het atelier de Kleine Vis door vluchtelingen. De illustraties zijn geďnspireerd op het gedicht Ik wens je van de Rotterdamse dichteres Jana Beranová.

 

Enkele schilderijen van volwassenen die werken in het atelier maken ook deel uit van deze presentatie.

 

Opening
De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 14 november 2015 om 14:00 uur in de Bibliotheek Delfshaven, Rösener Manzstraat 80, Rotterdam. Het openingsprogramma bestaat uit o.a. een optreden Timmeh Beatbox, rapper JR en buurtkinderen met hun eigen gedichten, resultaat van de workshops van dichters Tomas de Paauw en Lisa Heinsohn van Stichting SpraakuhlooS. Deze workshops zijn te danken een stichting SPIN en Bibliotheek Delfshaven.

 

ZES JAAR...DE KLEINE VIS!
Met de expositie op 14 november 2015 viert het Kinderatelier haar 6e jaar activiteiten. In deze zes jaren is het atelier honderden malen bezocht door kinderen uit de buurt. Honderden tekeningen en schilderijen op papier en doeken bevestigen de behoefte aan creatieve ruimte, waarbinnen de fantasie van kinderen wordt uitgedaagd en zij kansen krijgen zich in alle vrijheid te uiten. Ziehier, de doelstelling van het project atelier de Kleine Vis: een leertraject waarin de kinderen zelf kunst ontdekken, kunst maken en kunst leren waarderen als een middel om zich in alle vrijheid te mogen uiten, de eigen
capaciteiten te ontdekken en verder ontwikkelen. Geboren als een buurtinitiatief, wordt het atelier vanaf het begin af aan gesteund door Woonstichting Eendracht die de ruimte voor de activiteiten kosteloos beschikbaar stelt.

 

Met dank aan Bibliotheek Delfshaven en Gemeente Rotterdam.

 

Atelier de Kleine Vis is een project van Stichting Zona Franca. Contact: Juan Heinsohn Huala, e-mail: info@zonafranca.nl

Kinderatelier de Kleine Vis

Meer kansen voor verbeelding in Delfshaven