Kinderatelier de Kleine Vis

Meer kansen voor verbeelding in Delfshaven

Heel de wereld is mijn vaderland

Tussen november 2006 en januari 2007 werkten de Rotterdamse kunstenaars Jorge Kata Nuñez en Juan Heinsohn Huala aan een wandschildering met een lengte van 32 meter en 2 meter hoog. De wandschildering is op panelen aangebracht. De onthulling van de muurschildering vond plaats op donderdag 20 december 2007. De muurschildering is te zien op het metrostation Zuidplein, naast het busstation aan de kant van theater Zuidplein. Bij de uitvoering van dit project hebben de kunstenaars en de Deelgemeente Charlois de medewerking gekregen van de RET, verschillende gemeentelijke diensten en van de verffabrikant SIGMA, die alle verf en vernis ter beschikking heeft gesteld. De panellen werden beschilderd in een van de atelierruimte van het Grafisch Centrum HogeDrukgebied in hartje Charlois.

Het begin

In september 2005 hebben Jorge Kata Nuñez en Juan Heinsohn Huala twee wandschilderingen gerestaureerd, die in 1976 door een Chileense kunstenaarsbrigade zijn gemaakt. Dit 30 jaar oude wandschilderingen zijn een symbool van het werk van de Chileense kunstenaarsbrigades die in die tijd in Europa werkten. Op deze manier behield Rotterdam via deze twee wandschilderingen de herkenbare stijl van die brigades. Zij worden gezien als een monument voor de solidariteitsbeweging van de jaren '70 met het Chileense volk en tegen de onderdrukking van de toenmalige militaire dictatuur van Augusto Pinochet. Tijdens de restauratiewerkzaamheden vatten beide kunstenaars het idee op om een nieuw project aan de Deelgemeente Charlois te presenteren, een nieuwe wandschildering voor een grotere muur in het gebouw van het metrostation Zuidplein.

Heel de wereld is mijn vaderland

Zuidplein is een van de belangrijke kruisingen van culturen in Rotterdam. Dagelijks passeren hier duizenden bewoners, die de vele culturen van de stad vertegenwoordigen. Het is een plek van veel talen en gezichten, een ontmoetingsplek van culturen. Hun verschillende culturele achtergronden, hun herinneringen, dromen en verwachtingen, hun continue mix, vormen de basis van de nieuwe stad. Een stad van mensen die de wereld met zich mee draagt. De in Rotterdam meer dan 160 verschillende culturen vragen om de noodzaak van respect, openheid en dialoog met elkaar. Vanuit deze uitgangspunten van het metrostation Zuidplein – en van Rotterdam - hebben Nuñez en Heinsohn hun nieuwe ontwerp gemaakt. Een ode aan een grote multiculturele stad met als titel het bekende adagium van Erasmus: 'Heel de wereld is mijn vaderland'. Deze woorden vatten het motief van de kunstenaars samen, dat zij in hun ontwerp vertaald hebben in beelden. Een collage van eenvoudige symbolen, herkenbare elementen uit de vele culturele tradities die leven in onze huidige directe omgeving.  

De wandschildering 'Heel de wereld is mijn vaderland' straalt een positieve visie uit over de aanwezigheid van zo veel verschillende culturen in Rotterdam, meer dan 160, en benadrukt de noodzaak van respect, openheid en dialoog tussen alle culturen. De realisatie van de wandschildering 'Heel de wereld is mijn vaderland' is op internet te zien: http://kleurenvoorzuidplein.skynetblog.be/  

Klik voor een grotere formaat

PIJL-LINKS: Terug