Kinderatelier de Kleine Vis

Meer kansen voor verbeelding in Delfshaven

Tekstvak: Afdeling Schiedam

Expositie van schilderijen van Schiedamse kinderen

16 november – 14 december 2010

Stadswinkel Schiedam

Het recht op een veilig en gezond leven, het recht om een dak boven je hoofd te hebben, het recht om te spelen, het recht op liefde, zijn enkele van de rechten uitgebeeld op de schilderijen van vluchtelingenkinderen woonachtig in Schiedam. Ze zijn sinds mei 2010 aan het werk. Het resultaat van hun enthousiasme wordt vanaf dinsdag 16 november tentoongesteld in de hal van de Stadswinkel Schiedam, Stadserf 1. De expositie wordt om 16.30 uur geopend door de wethouder van Cultuur, Wil Vissers.

 

Op zaterdag 20 november wordt de Internationale dag van de rechten van het kind herdacht. Het was op 20 november 1989 dat de Verenigde Naties en UNICEF het Verdrag voor de Rechten van het Kind aanvaarden. Inmiddels is het verdrag door 191 van de 193 landen op de wereld ondertekend. De landen verplichten zich hiermee tot het beschermen van de rechten van kinderen in hun land. Ze moeten kinderen ook de kans geven om mee te denken en te praten over dingen die voor hen van belang zijn.

 

Vanuit de afdeling Introductie en Integratie Activiteiten van VluchtelingenWerk Maasdelta afdeling Schiedam, is het project De kleuren van kinderrechten georganiseerd, gericht op vluchtelingenkinderen van 6 t/m 11 jaar woonachtig in Schiedam. De kinderen hadden alle ruimte om de beginselen van het tekenen en schilderen te leren als expressiemiddel en konden hun kennis over kinderrechten opschroeven.

De gesprekken over dit thema waren daarbij de motivatie voor kinderen om daarna aan het tekenen en schilderen te gaan. 25 kinderen hebben aan dit project mee gedaan. De noodzaak om de aandacht van de ‘grote mensen’ voor de kinderrechten te blijven vragen is in de dialoog met de kinderen duidelijk geworden. Hun schilderijen, acryl op doek, worden daarom gedurende een maand tentoongesteld in de hal van de Stadswinkel Schiedam.

 

Voor de realisatie van dit project heeft VluchtelingenWerk Maasdelta afdeling Schiedam, samengewerkt met het kinderatelier De Kleine Vis te Rotterdam, een kunstenaarsatelier ingericht voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar midden in de wijk Tussendijken.

 

De dichters Ron Elshout (Stadsdichter Schiedam), Marco Nijmeijer, Jantine Dijkstra en Edwin de Voigt hebben, op basis van een aantal schilderijen van de kinderen, een gedicht geschreven. Hun werk vormt een deel van de expositie en de dichters dragen hun gedicht voor tijdens het openingsprogramma op dinsdag 16 november 2010 vanaf 16.30 uur.

 

Meer informatie en fotomateriaal:

Margarita Mena van VW Maasdelta, afdeling Schiedam, Van Swindensingel 40, 3112 RJ Schiedam Tel: 010-4700330.

E-mail: vluchtelingenwerkschiedam@hetnet.nl

PIJL-RECHTS: Volgende 
PIJL-LINKS: Terug